Oldalbetöltés, kérem várjon...

A székrekedés és megelőzése

A székrekedés nagyon gyakori emésztőszervi probléma, rengetegen találkoznak vele életük során. Sokszor csak helyváltozás (pl. utazás) okozta ideiglenes kellemetlenségről van szó, mely hamar „megoldódik” hiszen elsősorban lelki okai vannak, de mi a teendő, ha újra és újra visszatérnek a tünetek?

Székrekedésről, szorulásról akkor beszélünk, ha két ürítés között a megszokottnál több idő telik el (ez jellemzően 72 óra). Erőlködéssel jár és kis mennyiségű száraz, kemény széklet kíséri. Gyakran kellemetlen velejárója lehet a puffadás, étvágytalanság vagy hasfájás. Manapság gyakori problémának számít, és nőknél, idősebbeknél jellemzőbb a kialakulása.

Mi állhat a hátterében?

Rengeteg okra vezethető vissza kialakulása. Igazi „civilizációs” betegség, a fejlődő országokban jellemzően ritkább, mint a modern társadalmakban, ezért valószínűsíthető, hogy legtöbb esetben a helytelen táplálkozás, a nem elégséges folyadékbevitel vagy mozgáshiány okozza. Ilyenkor nem szükséges feltétlenül orvosi beavatkozás – elegendő lehet ezeken a „rossz szokásokon” módosítanunk, hogy megoldódjon a probléma.

Előfordul azonban, hogy visszatérő tünetként, vagy hosszú időn keresztül áll fenn a székrekedés. Ilyenkor tanácsos orvos felkeresése. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ez a tünet – ám akár súlyosabb betegségre is felhívhatja a figyelmet, ha pl. lázzal, véres széklettel vagy alhasi fájdalommal társul.

Megelőzés és természetes módszerek első körben!

Legtöbb esetben a székrekedés könnyen orvosolható az életmód megváltoztatásával. Megfelelő folyadékbevitel (napi 2-3 liter!) elengedhetetlen az egészséges bélműködéshez, melyet segíthetünk magas rost tartalmú ételek fogyasztásával. Fontos, hogy a rostban gazdag ételek mellé mindig figyelni kell a folyadékfogyasztásra, hiszen ennek hiányában súlyosbodhat a szorulás! A rendszeres testmozgás szintén segíthet a bélmozgás beindításában.

Ha többször jelentkezett már székrekedés – és ki van zárva a súlyosabb betegségek kockázata – mindenképp érdemes a megelőzés lehetőségére gondolnunk. Ehhez jelenthet segítséget olyan „jótékony baktériumok” használata, melyek normál esetben megtalálhatóak az egészséges bélflórában és hozzájárulnak a normál bélműködéshez. Ezeket a készítményeket érdemes kúraszerűen, hosszabb ideig alkalmaznunk!

Az egészséges immunrendszerért

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Az egészséges bél mikroflóra kialakítására és megőrzésére képes,
speciális tulajdonságú, élő probiotikus baktériumokat
– Lactobacillus acidophilus, LA-5®, Bifidobacterium, BB-12®
–tartalmazó probiotikum.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!