Oldalbetöltés, kérem várjon...

Gyermekkori hasmenés

A gyermekeknél, csecsemőknél kialakuló hasmenés a szülőkben gyakran aggodalmat kelt– hiszen a gyermek a táplálék-, só-, folyadékhiánytól gyorsan leromolhat és ha nem figyelünk oda akár súlyos helyzet is kialakulhat. A kicsiknél különösen érdemes nagyobb figyelmet fordítani a probléma megoldására, mert náluk még könnyebben okozhat dehidráltságot, kiszáradást.

Hasmenésről akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál lágyabb, hígabb állagú és naponta három alkalomnál többször jelentkezik. Ha ez a két tünet együtt jelentkezik, biztosan hasmenésről beszélhetünk. Gyakran kísérhetik hasi görcsök, fájdalom, esetlegesen láz, hányás vagy kimerültség. Csecsemőknél árulkodó lehet még az étvágytalanság, sírás is. Hátterében több dolog is állhat, de súlyosabb esetben – főleg kisgyermekeknél – mindenképpen érdemes gyermekorvosi segítséget igénybe venni a megfelelő gyógymód kialakításához és nem otthon kísérletezni különböző kezelésekkel.

Mitől alakul ki hasmenés?

Okozója a legtöbb esetben valamilyen fertőzés, melyet kártékony baktériumok okozhatnak: ilyenkor ezek a baktériumok károsítják a „jótékony” baktériumokat – tered adva ezzel a hasmenés kialakulásának. Emellett, különösen a nyári időszakban gyakori a vírusos eredetű megbetegedés is, de állhat mögötte valamilyen intolerancia (pl. laktóz, glutén), illetve sok esetben bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

Mit tegyen a szülő?

Amennyiben megállapítható, hogy gyermeknek hasmenése van, érdemes diétába kezdeni: célszerű kerülni a zsíros, fűszeres ételeket, tejtermékeket, a rostos- és szénsavas üdítőket. A kiszáradás veszélye miatt nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás! Elsősorban tea és szénsavmentes víz fogyasztása javasolt, emellett, figyelni kell a gyermekek só pótlására is. Csecsemőknél természetesen folytatni kell az anyatejes táplálást. Azonban, ha a tünetek egy napot követően sem javulnak vagy esetleg erősödnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

A hasmenés hatására sok esetben károsodhat a bélflóra – hiszen a „jótékony” baktériumok elpusztulhatnak, melyek jelenléte elengedhetetlen a megfelelő bélműködéshez. Érdemes e baktériumokat pótolni – elsősorban olyan termékekkel, melyet kifejezetten gyermekek bélflórájának pótlására fejlesztettek ki.

Élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény babáknak

Születéstől alkalmazható a babák bélflórájának kiegészítésére

Tejsavbaktériumot, Lactobacillus rhamnosus GG-t tartalmaz, melynek természetes élettere az emberi szervezet.

A Lactobacillus rhamnosus GG olyan alaposan tanulmányozott és sokrétű kutatási eredményekkel rendelkező tejsavbaktérium, amely csecsemőknél, gyermekeknél jól kiegészíti a bélflórát.

 

 

 

 

 

 

Élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény gyermekeknek

Speciális, magyar kutatók által fejlesztett magas minőségű élőflórás készítmény, mely tudományosan megalapozottan, 5 különböző élőflórát tartalmaz. 3 hónapos kortól alkalmazható a gyermekek bélflórájának támogatására.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!