Oldalbetöltés, kérem várjon...

A hasmenésről általában

A legtöbb ember napjait árnyékolta már be hasmenés és annak kellemetlen velejárói. Manapság talán ez az egyik leggyakoribb megbetegedés. Általában a legrosszabbkor jelentkezik és sok programunkat, teendőnket akadályozhatja. Hátterében több dolog állhat, de ha a tünetek két napon belül nem múlnak vagy enyhülnek, mindenképpen érdemes alaposabban utánajárni a lehetséges okoknak.

Hasmenésről akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál lágyabb, hígabb állagú és naponta három alkalomnál többször jelentkezik. Ha e két tünet együtt jelentkezik, biztosan hasmenésről van szó. Gyakran kísérik hasi görcsök, fájdalom, kimerültség, de felléphet láz vagy hányás is, súlyos esetben pedig véres széklet is jelentkezhet. Fontos, hogy ha súlyos a helyzet és a hasmenés több napig is fennáll, vagy vérzés jeleit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz – egyrészt, hogy kizárhassuk a súlyos megbetegedéseket, másrészt, hogy a hasmenést megfelelő gyógymóddal hatékonyan és gyorsan kezelhessük.

Mitől alakul ki hasmenés?

Hátterében rengeteg dolog állhat, leggyakrabban azonban fertőzések okozhatják – ilyenkor leginkább bizonyos kártékony baktériumok a felelősek a kialakulásáért. Emellett gyakori a vírusos megbetegedés vagy valamilyen intolerancia (laktóz, glutén) következtében létrejött hasmenés. Előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek okoznak ilyen kellemetlenséget.

Diéta és „baktérium-pótlás”

Elsődleges, otthoni kezelése általában diétával kezdődik: kerülni kell a fűszeres és zsíros ételeket, a tejtermékeket, a rostos – és szénsavas üdítőket. Mindemellett gondoskodni kell a folyamatos folyadék-és só pótlásáról is, hiszen enélkül dehidratáció, kiszáradás léphet fel. Javasolt ilyenkor ropi, krumpli, rizs vagy akár banán fogyasztása.

Hasmenés esetében gyakori a bélflóra károsodása – ugyanis a kártékony baktériumok elpusztíthatják a „jótékony” baktériumokat, melyek jelenléte elengedhetetlen feltétele az egészséges bélműködésnek. E baktériumokat érdemes mielőbb pótolni olyan magas csíraszámú készítményekkel, melyek összetevői normál esetben megtalálhatóak az emberi bélrendszerben.

Élőflórát tartalmazó készítmény

Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer.
3 hónapos kortól

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Lactobacillus acidophilus, LA-5® és Bifidobacterium, BB-12® aktív
baktériumtörzseket KAPSZULÁNKÉNT 5 MILLIÁRD CFU
mennyiségben tartalmazó készítmény.

Bifidobacterium breve M-16V-t és oligoszacharidokat tartalmaz.

Az egészséges immunrendszerért

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Az egészséges bél mikroflóra kialakítására és megőrzésére képes,
speciális tulajdonságú, élő probiotikus baktériumokat
– Lactobacillus acidophilus, LA-5®, Bifidobacterium, BB-12®
–tartalmazó probiotikum.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!