Oldalbetöltés, kérem várjon...

Gyomor- és bélrendszeri fertőzések gyermekkorban

Sok esetben összetévesztik a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket a gyomorrontással, pedig míg utóbbit romlott étel okozhatja, előbbit vírusok és baktériumok váltják ki. Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy hasmenéssel, hányással küzdenek – ezért fontos alaposan utánajárni a tünetek hátterének.

Gyomor vagy bélrendszeri fertőzésnek számítanak azok a betegségek, melyek kórokozói szájon át kerülnek a szervezetbe, a gyomorban vagy a bélcsatornában szaporodnak el, ott jellegzetes panaszokat okoznak – és elsősorban széklettel ürülnek. Jellemző tüneteik a hasi fájdalom, hasmenés, hányás vagy akár a láz. A fertőzések kórokozói leggyakrabban vírusok és baktériumok, de a tüneteket akár gombák is okozhatják. Fontos, hogy ha a gyermeknél a tünetek együttesen jelentkeznek vagy több napig fennállnak, sürgősen gyermekorvoshoz kell fordulni!

Melyek az elsődleges teendők?

Ha a gyermeknek hasmenése van vagy hányással küzd, gondolni kell a kiszáradás veszélyére, így pótoljuk a sót és a folyadékot! Emellett javasolt diéta alkalmazása, ami nem azt jelenti, hogy „koplal” a gyermek, hanem hogy könnyű ételeket fogyaszt: pl. főtt krumplit, rizst, húslevest vagy pirítóst. Érdemes ilyenkor picit jobban sózni az ételt, hogy a sóveszteséget ezzel is pótoljuk.

Ha az orvos megállapítja, hogy baktérium okozza a tüneteket – elengedhetetlenné válhat az antibiotikumos kezelés gyermekeknél is. Amíg „antibiotikum-mentes” világban éltünk, sajnos rengeteg gyermeket vitt el olyan fertőzés, mely egy pár napos kezeléssel könnyen gyógyítható lett volna. Mindemellett tudnunk kell, hogy az antibiotikumok alkalmazása is okozhat gyomor-bélrendszeri bántalmakat gyermekeknél.

Antibiotikum kezelés esetén is gondoljunk az esetlegesen sérült bélflórára!

Mivel az antibiotikumok nem válogatnak a baktériumok „kiirtásában”, így sokszor a „jótékony” baktériumok is sérülnek. Fontos, hogy a gyermekek bélflórája folyamatosan változik, Bifidobaktériumok és Lactobacillusok egyaránt jelen vannak, melyeket sajnos elpusztíthat egy egyébként szükséges antibiotikum kezelés. Ez akár gyomor – és bélrendszeri tüneteket (pl. hasmenés) okozhat, ezért mindenképpen speciálisan gyermekek számára kifejlesztett készítményt érdemes választani!

Élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény

3 hónapos kortól

Károsodott bélflóra (pl. antibiotikumok szedése,
gyomor- vagy bélrendszeri fertőzések, illetve ennek
következtében kialakult hasmenés) esetén.

Öt különböző élőflórát tartalmazó készítmény.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!