Oldalbetöltés, kérem várjon...

Bélrendszeri fertőzés babáknál

Sajnos nem ritka, hogy pici babáknál nem sokkal születésük után kialakul valamilyen bélrendszeri fertőzés. A csecsemők immunrendszere folyamatosan alakul ki, ezért ijesztő lehet az újdonsült szülőknek egy esetleges antibiotikum-kúra a picinél.

Gyomor vagy bélrendszeri fertőzésnek számítanak azok a betegségek, melyek kórokozói szájon át kerülnek a szervezetbe, a gyomor vagy bélcsatornában szaporodnak el, ott jellegzetes panaszokat okoznak – és elsősorban széklettel ürülnek. Jellemző tüneteik a hasi fájdalom, hasmenés, hányás vagy akár a láz. Kisbabáknál emellett gyakori, hogy sírós lesz a pici, esetleg bágyadt vagy haspuffadás lép fel. A fertőzések kórokozói leggyakrabban vírusok és baktériumok, de gombák is okozhatják. Fontos, hogy ha bármi változást vagy tünetet tapasztalunk a babánál, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Szükséges az antibiotikum-kezelés?

Mivel kisgyermekeknél gyakoribb, hogy baktériumok okozzák a fertőzést, ha a szakorvos elrendeli, elengedhetetlenné válik alkalmazásuk. Amíg „antibiotikum-mentes” világban éltünk, sajnos rengeteg gyermeket vitt el olyan fertőzés, mely egy pár napos kezeléssel könnyedén gyógyítható lett volna. Vírusok ritkábban okoznak csecsemőknél megbetegedést. Mindemellett tudni kell, hogy az antibiotikumok is okozhatnak gyomor-bélrendszeri bántalmakat csecsemőknél – csak úgy, mint a felnőtteknél.

A baba immunrendszere

Az újszülöttek immunrendszere még éretlen. A védekezőképesség teljes kialakulásához kb. 2 évre van szükségük a kicsiknek. Mindez két részből áll össze: egyik, melyet születéskor és a szoptatás folyamán az anyától „szerez meg” a pici, a másik, amit ő maga folyamatában „épít fel”. Tehát az anyatejes táplálás, a szoptatás nagyon fontos a megfelelő immunrendszer kialakulásához, másrészt a baba külső, idegen anyagokkal való találkozása is meghatározó.

Antibiotikum kezelés esetén fontos az élőflórás készítmények használata!

Mivel az antibiotikumok nem válogatnak a baktériumok „kiirtásában”, így sokszor a szervezetünkben található „jótékony” baktériumok is sérülnek. A babák bélflóráját „bifidogén” flórának nevezzük, ami azt jelenti, hogy benne Bifidus baktériumok vannak túlsúlyban, melyeket könnyen elpusztíthat egy antibiotikum kezelés. Ez akár gyomor – és bélrendszeri tüneteket (pl. hasmenés) okozhat, ezért a bélflóra pótlására mindenképpen speciálisan számukra kifejlesztett – az életkoruknak megfelelően Bifidobaktériumokat tartalmazó készítményt érdemes választanunk!

Élőflórát tartalmazó készítmény babáknak

Születéstől alkalmazható a babák bélflórájának támogatására

Tejsavbaktériumot, Lactobacillus rhamnosus GG-t tartalmaz, melynek természetes élettere az emberi szervezet.

A Lactobacillus rhamnosus GG olyan alaposan tanulmányozott és sokrétű kutatási eredményekkel rendelkező tejsavbaktérium, amely csecsemőknél, gyermekeknél jól kiegészíti a bélflórát.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!