Oldalbetöltés, kérem várjon...

Laktózérzékenység gyermekkorban

A tejcukor-érzékenység (azaz a laktózérzékenység) közel 3 millió embert érint hazánkban. Előfordulása sajnos a felnőttek mellett a gyermekeknél sem számít ritkának. A laktózérzékenység mögött a szervezetben a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll. Mit lehet tenni, ha a gyermek tejcukor-érzékeny?

A laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel!) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős. A szervezet a saját laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (azaz a laktózt), így a normál esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor ebben az esetben bekerül a vastagbélbe, ahol így gázok és zsírsavak képződnek – ezzel okozva a laktózérzékenyeknek a jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

Miért alakulhat ki már gyermekkorban?

Ha az érzékenység gyermekeknél lép fel, három „fajtája” lehet:

  1. az első (ami ritka), ha a gyermek egy hibás gén miatt veleszületett érzékenységben szenved (ennek megállapítása és kezelése csak szakorvos bevonásával történhet, tilos otthoni diétát vagy gyógymódot alkalmazni!).
  2. Második, a primer laktózintolerancia – ahol az évek alatt folyamatosan csökken a laktáz enzim termelés.
  3. A harmadik a szekunder tejcukor-érzékenység – amelyért valamilyen bélrendszeri probléma lehet felelős (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, IBS, stb.).

Mit tehetünk?

A laktózérzékenység tünetei speciális étkezéssel elkerülhetőek. Ebben az esetben kerülni kell a laktóz tartalmú ételeket és italokat, illetve használhatóak speciális laktáz enzim tartalmú tabletták és cseppek is – ezeket étkezés előtt kell alkalmazni. Emellett, ma már számos laktózmentesített tejtermék is kapható, de a laktóz teljes kizárása a táplálkozásból, különösen a kereskedelemben kapható összetett élelmiszerek miatt igen nehéz feladat.

A laktózérzékenység esetében érdemes lehet probiotikus kúrát alkalmazni. A probiotikus baktériumok ugyanis helyreállítják a bélflórát, melynek tagjai „elfogyasztják” a vastagbélbe kerülő laktózt – ezáltal segíthetnek a tünetek csökkentésében. Nagyon fontos, hogy minden esetben „bélazonos” baktériumot tartalmazó probiotikumot használjunk (Lactobacillusok, Bifidobactériumok), ugyanis ezek képesek a vastagbélbe eljutni és megtelepedni – hosszabb távon is segítve az emésztést.

Az egészséges immunrendszerért

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Az egészséges bél mikroflóra kialakítására és megőrzésére képes,
speciális tulajdonságú, élő probiotikus baktériumokat
– Lactobacillus acidophilus, LA-5®, Bifidobacterium, BB-12®
–tartalmazó probiotikum.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!