Oldalbetöltés, kérem várjon...

Székrekedés gyermekeknél

A székrekedés sajnos gyermekeknél sem ritka – sok szülőnek okoz újra és újra gondot. Nem csoda, hiszen a visszatérő, rendszeres szorulás nehezen kezelhető és hátterében számos dolog állhat. Fontos, hogy alaposan járjunk utána a lehetséges okoknak és ennek megfelelően kezeljük a gyermeket.

Gyermekeknél abban az esetben állapítható meg székrekedés, ha az ürítések között több, mint 3 nap telik el, a széklet kemény és az ürítés csak erőfeszítés hatására történik meg, mely gyakran okoz fájdalmat, kellemetlen érzést. Csecsemőknél ez nehezebben állapítható meg, hiszen náluk a napi 7-8 ürítés ugyanúgy beletartozik a normál tartományba, mint a 3 naponta jelentkező.

Hogy alakul ki?

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy egyes gyógyszerek mellékhatása ugyanúgy okozhat székrekedést, mint a lelki problémák – ezért is fontos a szülő szerepe, hogy alaposan utánajárjon a kiváltó okoknak és ezeket a konkrét okokat kezelje. Rosszabb esetben szervi okai is lehetnek a szorulásnak, ezért fontos a szakember bevonása a pontos diagnosztizálásba.

Legtöbbször azonban a helytelen életmód áll a háttérben: a gyermek nem mozog eleget, nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, megfelelő minőségű tejtermékeket és mellette sok csokoládét, édességet fogyaszt. Nagyon fontos a tudatos folyadékfogyasztás, hiszen ennek hiánya és a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód együttesen elősegíthetik a székrekedés kialakulását.

Kezelés helyett megelőzés

Nagyon fontos, hogy gyermekeknél nem ajánlott az orvos utasítása és felügyelete nélkül gyógyszeres kezelést alkalmazni székrekedés esetén! Ha nincsenek szervi vagy lelki okai, érdemes természetes „módszereket” használni: a szilvalekvár vagy a főzelékek, gyümölcsök fogyasztása mindenképp hasznos, illetve, a fokozott folyadékfogyasztás – elsősorban víz, ásványvíz – és testmozgás is segítséget jelenthet.

Amennyiben a székrekedés nem először lép fel és a helytelen táplálkozás okozza, érdemes lehet olyan probiotikus, „jótékony” baktériumokat tartalmazó készítményeket is alkalmaznunk, melyek baktériumai normál esetben megtalálhatóak a bélflórában – hiszen ezek köztudottan hozzájárulhatnak az egészséges bélműködéshez. Ezeket a készítményeket elsősorban preventíven, kúra-szerűen alkalmazzuk!

Az egészséges immunrendszerért

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Az egészséges bél mikroflóra kialakítására és megőrzésére képes,
speciális tulajdonságú, élő probiotikus baktériumokat
– Lactobacillus acidophilus, LA-5®, Bifidobacterium, BB-12®
–tartalmazó probiotikum.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!