Oldalbetöltés, kérem várjon...

Székrekedés Nőknél

A székrekedés nagyon gyakori emésztőszervi probléma és rengetegen találkoztak vele életük során. Sokszor csak helytelen életmód vagy helyváltozás (pl. utazáskor) okozza, de terhesség esetén is jellemző lehet, sőt, tudjuk, hogy nőknél általában is gyakoribb ez a probléma, mint férfiaknál. Mi okozhatja ezt?

Székrekedésről, szorulásról akkor beszélünk, ha két ürítés között a megszokottnál több idő telik el (ez jellemzően 72 óra), erőlködéssel jár és kis mennyiségű száraz, kemény széklet kíséri. Gyakran kellemetlen velejárója lehet a puffadás, étvágytalanság vagy hasfájás. Manapság gyakori problémának számít, és nőknél, idősebbeknél jellemzőbb a kialakulása.

Mi állhat a hátterében?

Rengeteg okra vezethető vissza kialakulása. Igazi „civilizációs” betegség, a fejlődő országokban jellemzően ritkább, mint a modern társadalmakban, ezért valószínűsíthető, hogy legtöbb esetben a helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel vagy a mozgáshiány okozza. A nők különösen érintettek, gyakrabban jelentkezik náluk ez a probléma, mint a férfiaknál, mely talán a jellemzően kevesebb folyadék fogyasztása miatt lehet.

Jellemző a székrekedés terhesség alatt is, általánosságban a várandós nők felénél jelentkezik ez a tünet. Gyakori oka a hormonháztartás megváltozása, ugyanis a progeszteron-szint növekedése hatással lehet az emésztőrendszerre is. A terhesség előrehaladtával és a baba növekedésével is együtt járhat szorulás, hiszen a magzat „akadályozhatja” a bélműködést, sőt, egyes gyógyszerek, vitaminok is fokozhatják a tüneteket.

Otthoni terápia, gyógyszeres kezelés vagy prevenció?

Várandósság alatt fellépő szorulás esetén nagyon fontos, hogy megtaláljuk a probléma okozóját: ha esetleg valamelyik vitamin okozza, érdemes más készítményeket is kipróbálni, mert az ezekben fellelhető magas vastartalom is okozhat ilyen problémát. Váltás előtt mindenképpen javasolt orvosi konzultáció!

Nőknél a legtöbb esetben és így akár a terhesség alatt is könnyen jelenthet megoldást a rostban gazdag ételek fogyasztása, a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, és napi egy nagy séta – vagy más mozgásforma beiktatása. A székrekedés elkerülésében segíthet a „jótékony bélbaktériumflóra” pótlása is, melyek normál esetben megtalálhatóak az egészséges bélflórában – ezzel hozzájárulva annak normál működéséhez. Ezeket a készítményeket érdemes kúra-szerűen, hosszabb ideig alkalmazni – terhesség alatt természetesen szakember felügyelete mellett.

Az egészséges immunrendszerért

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Hatását tudományos vizsgálatok eredményei és több éves
felhasználási tapasztalat igazolja.

Az egészséges bél mikroflóra kialakítására és megőrzésére képes,
speciális tulajdonságú, élő probiotikus baktériumokat
– Lactobacillus acidophilus, LA-5®, Bifidobacterium, BB-12®
–tartalmazó probiotikum.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!