Oldalbetöltés, kérem várjon...

Mi a teendő, ha felborult a hüvelyflóra egyensúlya?

Hüvelyi bakteriális vagy gombás fertőzésekkel sajnos majdnem minden nő találkozik legalább egyszer élete során. Nem csak szexuális úton terjedő betegségekről van szó, de majdnem minden esetben a hüvelyflóra felborulása kíséri. Meg lehet előzni?

Egészséges nők esetében a hüvelyflórában (csak úgy, mint a bélflórában) rengeteg hasznos baktérium él – jellemzően Lactobacillusok. Ezek tejsavbaktériumok, melyek tejsavtermelő hatásuknak köszönhetően savas környezetet biztosítanak a hüvelyben – amit a fertőzést okozó egyéb baktériumok és gombák gyakran nem tolerálnak és elpusztulnak. Ha ezeknek a Lactobacillusoknak a száma csökken, a hüvely lúgossá válhat és teret nyerhetnek a fertőzések.

Mi okozhatja a hüvelyflóra károsodását?

Leggyakrabban az antibiotikumok. Ugyanis az antibiotikumok nem „válogatnak” a baktériumok kiirtásában, így –amellett, hogy elpusztítják a kártékony bacikat- a jótékony Lactobacillusok számát is csökkentik. Antibiotikum szedése esetén a nőknek mindenképpen érdemes preventíven megelőzni az esetleges problémákat!

Ugyanakkor, szexuális úton terjedő betegségek, fertőzések esetén is felborul az intim flóra. Ha bármilyen helyi panaszt jelentkezik (pl. égő, viszkető érzés, folyás), valószínű, hogy nincs rendben a hüvely egyensúlya, ugyanis a fertőzést okozó baktériumok szaporodásukkal „elnyomják” a jótékony Lactobacillusokat. Ilyen esetben is érdemes folyamatosan pótolni ezeket a hasznos baktériumokat.

Mivel pótolhatjuk a hasznos Lactobacillusokat?

Régen, nagyanyáink idejében elterjedt volt, hogy joghurtot használtak helyi kezelésre – ezt manapság tamponra kenve javasolják a fórumokon. Az eljárás orvosilag nincs igazolva – bár megdöntve sem, de a tudománynak köszönhetően ma már magas minőségű, ellenőrzött és biztonságos intimprobiotikumokat lehet kapni.

Jó hír, hogy a modern tudománynak köszönhetően már nem csak helyi készítményekkel (pl. probiotikus tampon) pótolhatjuk a hüvely számára fontos Lactobacillusokat, hanem akár kényelmesen, szájon át szedhető kapszulázott formában is eljuttathatjuk a szervezetbe – ugyanis bizonyos, a normális hüvelyflórában jelen levő Lactobacillusok az emésztőcsatornán keresztül is képesek eljutni a hüvelybe, ahol elszaporodhatnak. Fontos az intimprobiotikumok választásánál, hogy mindig a normál hüvelyflórában jelen levő Lactobacillust tartalmazó készítményeket használjunk!

Intimprobiotikum kapszula

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény,
melynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják.

Speciális probiotikum a természetes, egészséges
hüvelyflóra fenntartásáért.

A Bonolact® Pro+femina speciális tulajdonságai alapján kiválasztott
– Lactobacillus rhamnosus, GR-1® és Lactobacillus reuteri, RC-14® –
probiotikus baktériumokat tartalmaz, kapszulázott formában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!